Investeren in vastgoed: Maison Charbon, Pittem
nieuws - 30.04.2021

Architect en projectontwikkelaar: in gesprek met GC Architecten

Karolien Lafaut en GC Architecten sloegen al meermaals de handen in elkaar voor projecten als Hof ter Walle, Lethis, De Meersen en Wingenhof. Ook het recent gelanceerde Maison Charbon in Pittem werd ontworpen door het team van zaakvoerder Bert Ghesquière. Lees hieronder meer over de boeiende wisselwerking tussen architect en projectontwikkelaar.

Bert, kan je wat meer vertellen over GC Architecten?

“Sinds 2008 bundelen mijn collega-architect Guido Callens en ik de krachten onder de naam GC Architecten. Tien jaar later vervoegde zijn zoon Frederik ons als medezaakvoerder. Intussen zijn we met een team van zo’n 22 gedreven architecten en werken we aan een diverse mix van projecten, van particuliere woningen tot grotere ontwikkelingsprojecten en bedrijfssites. Er valt niet echt een stijl op onze architectuur te plakken: we ontwerpen op maat van de klant, of die nu een klassiek of uiterst modern ontwerp wenst. Elke opdracht die we krijgen, trachten we zo goed mogelijk uit te voeren.”

Gc architecten 2018 team
GC Architecten

Een mindset die matcht met Karolien Lafaut?

“Absoluut. De no-nonsenseaanpak is iets wat ons beide typeert en da’s ook de reden waarom we zo makkelijk kunnen samenwerken. Karolien is een en al spontaniteit maar ze neemt daarbij geen blad voor de mond – en dat bedoel ik in de positieve zin. Als er een probleem is, wordt dat meteen uitgesproken, wat maakt dat een project vlot en zonder onnodig veel discussie kan verlopen.”

Stelt Karolien vooraf bepaalde eisen waaraan een ontwerp moet voldoen?

“Ze legt wel eigen accenten naar stijl en afwerking toe: als je alle projecten van Karolien Lafaut bekijkt, merk je meteen die karakteristieke luxueuze uitstraling. Maar Karolien staat altijd open voor frisse ideeën en we zijn grotendeels vrij om, weliswaar op basis van het budget, een aantal voorstellen uit te werken waaruit een keuze gemaakt kan worden. Als architect vertrekken we hoe dan ook vanuit de omgeving en de oriëntatie. Een geslaagd ontwerp houdt rekening met factoren zoals bezonning, lichtinval en uitzicht. Daarmee gaan we aan de slag om de sterke punten van een site in de verf te zetten.”

En met succes! Is er een project dat er voor jou uitspringt als je terugblikt op de jarenlange samenwerking?

“Ik was best trots toen we Residentie Hof ter Walle in Roeselare mochten opleveren: een vrij omvangrijk project dat toch zo zijn specifieke charme heeft. Het telt in totaal 30 appartementen, waarbij de ene kant uitkijkt op het vernieuwde stadspark en de andere op het oude zwembad. De appartementen liggen ook op wandelafstand van Roeselare-centrum: een toplocatie in een opkomende stad.”

Residentie Hof ter Walle Roeselare Meensesteenweg
Residentie Hof ter Walle in Roeselare

Op dit moment is Maison Charbon in Pittem in opbouw. Wat was daar de architecturale uitdaging?

“Omdat het om zo’n uitgestrekt project gaat, dreigde het een massief en monotoon geheel te worden. Dat hebben we mooi opgelost door een opsplitsing te creëren in zowel volumes als materialen, wat een luchtig en dynamisch ontwerp oplevert. Daarnaast wilde men hier graag doorzonappartementen bouwen. Om dat effect te verkrijgen hebben we gewerkt met grote raampartijen die de ruimtes volledig opentrekken. De oost-westoriëntatie leende zich daar ook perfect toe.”

"Een geslaagd ontwerp
houdt rekening met
factoren zoals bezonning,
lichtinval en uitzicht."

Bert Ghesquière, GC Architecten

Waarin onderscheidt dit project zich volgens jou nog?

“Wie een plek zoekt om te wonen in Pittem, zit bij Maison Charbon zeker goed. Het project ligt pal in het centrum en biedt een mooi stukje groen dankzij de aangelegde binnentuin. Er is een breed scala aan soorten appartementen, van klein tot groot, met één, twee of drie slaapkamers. Bovendien zijn de ruime terrassen of privétuinen vandaag een onmisbare troef.”

Investeren in vastgoed: Maison Charbon, Pittem
Maison Charbon, Pittem

Meer info over Maison Charbon? Je kan met al je vragen terecht via 051 80 99 80, info@karolienlafaut.be of laat een berichtje achter op onze contactpagina.

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop