Inspiratiebabbel met Belgische interiorista Anne-Catherine Gerets
Interieur influencer, schrijfster, presentatrice, co-owner van een designwinkel: Anne-Catherine Gerets laat zich niet in één woord omschrijven. De Antwerpse startte in 2014 Clo Clo, haar persoonlijke spot on the web waar ze inspiratie, tips en DIY-ideeën deelt omtrent interieur en design. De blog groeide uit tot een van de best bezochte interieursites van Vlaanderen en lanceerde Anne-Catherines carrière als interieurstyliste.
Sinds twee jaar kan je in Brasschaat binnenwandelen in ‘tillborg’, de object store van Anne-Catherine en manlief Michaël Van Tilburg. Zoals de naam doet vermoeden, vind je bij tillborg vooral interieurobjecten met een Scandinavisch karakter, een stijl waarmee we allemaal vertrouwd zijn maar die toch continu verandert, aldus ‘Clo Clo’: “De Scandinavische soberheid vormt de perfecte basis voor allerlei stromingen en daarin schuilt haar succes.”
Jonge dromen, grote ambities
Wanneer sloegen de interieurkriebels voor het eerst bij je toe?
Anne-Catherine: “Op mijn zestiende begon mijn interesse voor decoratie en interieur te groeien. Na mijn opleiding vertaler-tolk ben ik een jaar naar het buitenland gegaan om interieurontwerp te studeren en daarna zei mijn buikgevoel dat ik daar echt iets mee moest doen. Om mijn inspiratie te kunnen delen, begon ik in 2014 met Clo Clo. In die periode was Instagram erg in opmars en ik ben toevallig mee op die trein kunnen springen.
Via mijn blog en sociale media kwam ik in contact met verschillende mensen in de interieurwereld en kreeg ik steeds meer vraag naar samenwerkingen. Zo ging de bal aan het rollen: intussen ben ik zelfstandig, bracht ik twee boeken uit en presenteerde ik een woonprogramma op de regionale televisie.”
Had je verwacht dat je liefde voor interieur je zo ver zou brengen?
“Je hebt altijd wel een plan en een droomscenario in je hoofd, al weet je nooit op voorhand of dat zal werken. Natuurlijk hoopte ik via mijn blog wat projectjes binnen te halen en wou ik op termijn van interieurstyling mijn fulltime bezigheid kunnen maken. Maar zeven jaar geleden had ik me nooit kunnen inbeelden wat ik vandaag gerealiseerd heb. Als je me toen verteld had dat ik auteur zou worden en mijn eigen designstudio zou openen, had ik eens goed gelachen. In 2015 volgde ik het BAAS-traject voor jonge ondernemers. Daarbij moest ik een aantal doelstellingen uitstippelen, waarvan de meeste me op dat moment totaal niet realistisch leken. Nu we zoveel jaar later zijn, kan ik toch zeggen dat een groot deel van dat lijstje afgevinkt is.”
In juni 2019 opende je samen met je man tillborg in Brasschaat: een nieuwe mijlpaal.
“Ja, hoewel ik moet toegeven dat een eigen winkel niet altijd op mijn wishlist stond. Aan een webshop had ik wel al gedacht maar in de tijd dat ik begon te bloggen, werkte ik in een interieurwinkel en ik vond dat toen echt niet leuk. Ik heb die ervaring dus even opzij moeten zetten en heb mezelf voorgenomen dat tillborg een nieuw hoofdstuk betekende.
De kennis van hoe je een zaak runt en waar je allemaal rekening mee moet houden, komt me dan weer goed van pas. Bij tillborg verkopen we ook enkel spullen die we zelf mooi vinden en merken waar we volledig achter staan.”
“Scandinavisch betekent niet langer een grijze zetel
tegen een lichtroze muur.”
Van Scandi tot Japandi
We zien bij tillborg veel Scandinavische invloeden. Jouw stijl bij uitstek?
“Het is zeker een persoonlijke favoriet en ook die van mijn man. We hebben elkaar leren kennen op een beurs in Stockholm en werden allebei aangetrokken tot dezelfde merken. Daar waren zóveel mooie designobjecten en vanwege die gezamenlijke liefde hebben we elkaar eigenlijk gevonden. Doorheen de jaren is de stijl wel veel geëvolueerd en kan je die al weer gaan onderverdelen. Vijf jaar terug draaide het vooral om veel wit en pastel, eerder met een jeugdige insteek. Nu is de stijl meer uitgepuurd: Scandinavisch betekent niet langer een grijze zetel tegen een lichtroze muur.”
Hoe zou je de Scandinavische stijl vandaag definiëren?
“Sowieso blijft Scandinavisch een stukje minimalistisch, maar dan zonder koud of hypermodern aan te voelen. Er wordt meer gebruikgemaakt van warme materialen en minder van ijzige kleuren. De stijl is zo veelzijdig dat je vandaag ook heel veel combinaties ziet met andere genres. Japandi is zo’n nieuwe trend: een mix van Scandinavisch met een Japanse touch. Of je kan meer de industriële sfeer opzoeken met beton en ruwe details. En sinds een paar jaar krijg je ook steeds meer bestuiving met de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse stijl in de vorm van kleurrijke tribal prints en maskertjes aan de muur.”
Wat maakt een Scandinavisch interieur voor jou tijdloos?
“Ik probeer vooral weg te blijven van hypes. Op een bepaald moment had iedereen een kussen met een flamingo erop en een tijdje later was origami al wat de klok sloeg, maar zo’n dingen gaan meestal niet lang mee. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor natuurlijke materialen en ga ik eerder met grafische lijnen spelen. Heel wat Scandinavische merken brengen nu meubilair op de markt met organische en ronde vormen. Door klassieke rechthoekige meubels af te wisselen met een salontafeltje met speelse contouren, maak je je interieur dynamischer. Da’s een eenvoudige stijlingreep waar je jaren later nog steeds genot van hebt.”
En hoe sta je tegenover fel kleurgebruik?
“Als het op verf aankomt, zeg ik ‘Do it!’. Door middel van een trendy kleur kan je snel een heel ander effect in een ruimte verkrijgen en een muur is makkelijk opnieuw geverfd. Met meubilair en verlichting ben ik iets voorzichtiger omdat je die niet zomaar vervangt. Ik opteer daarom liever voor a spark of colour. Wat ik bijvoorbeeld tof vind, is een basic interieur opleuken met een knallend kunstwerk. Je kiest dan automatisch een creatie waar je zelf fan van bent, los van de huidige tendensen. Zo’n statement piece creëert instant happy vibes en da’s iets waar we vandaag allemaal naar op zoek zijn, niet?”
Dit interview verscheen in ons tweede Live First Class magazine.
Meer inspirerend leesvoer? Vraag hier jouw editie aan!
Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?
Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.