WAL6354
nieuws - 17.01.2022

Interview met toponderneemster Conny Vandendriessche

Vrouwelijk ondernemerschap zit meer dan ooit in de lift. Hoe verschilt een mannelijk bedrijf van een vrouwelijk? Wat kunnen onderneemsters voor elkaar betekenen? Karolien sprak erover met Conny Vandendriessche: founding partner van Accent en House of HR, leading lady van Stella P. en stuwende kracht achter We Are Jane, een investeringsbedrijf voor ondernemingen met een vrouwelijk bestuur. Met andere woorden, de geknipte vrouw voor dit gesprek!

Conny, staat vrouwelijk ondernemerschap voldoende in de kijker volgens jou?

“Ik loop al lang rond in de ondernemerswereld en ben vaak te vinden bij VOKA, ETION, Vlerick, enzovoort. Het valt enorm op dat het overgrote aandeel van de bedrijfsleiders nog steeds mannen zijn. Er zijn te weinig vrouwen die eruit springen, hoewel die trend stilletjesaan lijkt te keren. Maar we zijn er nog niet en dat komt jammer genoeg omdat er niet genoeg onderlinge support is. Er is dringend nood aan een mindshift: vrouwen moeten leren opkomen voor elkaar. Bij mannen ligt dat anders, zij hebben elkaar altijd al heel sterk gesteund.”

Waarin verschillen mannelijke en vrouwelijke ondernemers nog?

“Mannen stralen vaak meer zelfzekerheid uit. Ze kunnen beter bluffen, terwijl wij eerlijk zeggen hoe het ervoor staat. Vrouwen zijn ook heel empathisch en maken een groot verschil in micromanagement. Mannen zijn geneigd om een helicopterview te behouden, terwijl vrouwen alles in detail bekijken. Je voelt als vrouw ook veel beter aan wanneer iemand met iets zit, waardoor je problemen op de werkvloer sneller in de kiem kan smoren.”

Wat typeert jou als ondernemer?

“Ik heb een doe-mentaliteit en neem heel snel beslissingen, soms weleens te snel. Als leider is dat ook jouw verantwoordelijkheid, medewerkers vinden het vreselijk ambetant als je geen beslissingen neemt. Ik hou ook enorm van diversiteit: innovatie is een belangrijke drijfveer voor mij,ik ga altijd iets anders proberen. Ik kies nooit de gemakkelijkste weg en ik vraag mijn medewerkers dan ook vaak om meer voorstellen te krijgen. Zo push ik hen om zichzelf te overstijgen, ik hou nu eenmaal van mensen in beweging (lacht).”

WAL6401 kopie

“Ik kies nooit de gemakkelijkste weg: alleen zo kan je jezelf overstijgen.”

Conny Vandendriessche

Dat vraagt een sterk staaltje people managment, niet?

“Het is heel belangrijk om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten en rekening te houden met hun talenten en competenties. Soms moet je daarbij helpen en hen uit hun comfortzone lokken. De grote lijnen moeten natuurlijk goed zitten, maar ik kijk altijd waar ze binnen het bedrijf thuishoren. Dat is weer dat vrouwelijk voordeel van alles aan te voelen. Ik vind vooral enthousiasme en gedrevenheid belangrijk, niemand heeft een boodschap aan negativiteit.”

Welke tip zou je geven aan startende vrouwelijke ondernemers?

“Het is heel belangrijk om je eigen sterktes en zwaktes te kennen. Het is niet omdat je sterk bent in handtassen ontwerpen, dat je meteen een goeie ondernemer bent. Ondernemerschap vraagt een heel scala aan talenten en is niet voor iedereen weggelegd. Start in dit geval dus misschien eerst in een job als designer. Zie het niet meteen te groots en werk stap voor stap naar je doel toe.”

Dit interview verscheen in ons tweede Live First Class magazine.
Meer inspirerend leesvoer? Vraag hier jouw editie aan!

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop