Karolien Lafaut over ondernemen
nieuws - 21.12.2021

“Ondernemen en ontzorgen: daar word ik oprecht gelukkig van.”

Karolien Lafaut. Ondernemer. Echtgenote. Vriendin. Vrouw. Coach. Dochter. Mama. In willekeurige volgorde maar nooit of of. Karolien is altijd ‘én ondernemer’. Want in alles wat ze voelt, doet en beleeft, is haar gelijknamige bedrijf Karolien Lafaut aanwezig. Haar ongebreidelde passie voor ondernemen en persoonlijke gedrevenheid om meerwaarde te creëren voor de klant is ontembaar. Dat uit zich in een ambitieuze groeistrategie voor haar onderneming en duidelijke toegevoegde waarde voor haar klanten: 100% ontzorging in elke vastgoedstap.

Karolien, jouw ondernemersverhaal ontkiemde meer dan vijftien jaar geleden in het aannemersbedrijf van je ouders.

“In die periode heb ik van mijn vader, naast een schat aan technische bouwkennis, de basisprincipes van het ondernemerschap geleerd. Mijn vader was streng voor me en leerde me om rechtdoorzee te handelen, niet rond de pot te draaien en in elke stap maximale klantentevredenheid na te streven. Hoewel mijn plaats in het familiebedrijf verzekerd was, had ik de drang om mijn vleugels uit te slaan en mijn eigen verhaal te schrijven. De stevige basis die ik van mijn ouders meekreeg, draag ik nog altijd mee in mijn dagdagelijkse handel en wandel, en daar ben ik hen enorm dankbaar voor.”

Projectontwikkeling vormt vandaag nog steeds de kernactiviteit van Karolien Lafaut.

“Projectontwikkeling zit in mijn DNA. De eerste jaren werkte ik alleen en lag mijn hoofdfocus op de uitbreiding van de projectenportefeuille enerzijds en op het altijd een stukje verder gaan in de omvang en kwaliteit van de projecten anderzijds. Gaandeweg heb ik een team opgebouwd van ongelooflijk gedreven en toegewijde mensen waar ik intussen al jaren op kan rekenen en die nu ook actief meewerken aan de verdere uitbouw. Als ik er zo naar terugkijk, werden in die periode de fundamenten gelegd van waar Karolien Lafaut vandaag voor staat en morgen naartoe wil.”

De voorbije jaren maakte je met het bedrijf aan een hoog tempo een enorme evolutie door. Een bewuste keuze om snel te groeien?

“Eigenlijk is het heel eenvoudig: elke stap komt uit mijn persoonlijke gedrevenheid om 100% ontzorging aan de klant te bieden. Dat betekent: voor elke vraag een antwoord of oplossing kunnen geven. Wie zoekt naar een nieuwbouw is al van in 2005 bij Karolien Lafaut aan het goeie adres. Dat is de basis, die aangevuld wordt met verschillende ontzorgende diensten.”

Karolien Lafaut over ondernemen 2

“100% ontzorging vertaalt zich in tastbare diensten voor onze klanten waarmee we ons als projectontwikkelaar steeds meer weten te onderscheiden.”

Karolien Lafaut

Een unieke vorm van ontzorging in de projectontwikkelingsmarkt is jouw interieurconcept.

“Ziet de koper het niet zitten om zelf zijn appartement of woning in te richten, dan kunnen we met Interiors by Karolien tegen de oplevering een volledig afgewerkte en gezellig ingerichte woonst afgeven, inclusief schilderwerken, verlichting, raamdecoratie, meubilair en decoratie. We voelden bij onze kopers dat die nood leefde en dat werd bevestigd door een marktonderzoek dat we ter voorbereiding deden. Daarop hebben we Interiors by Karolien opgericht en verzorgen we intussen ook interieurs in woningen en appartementen die niet door ons zijn gebouwd. Er liggen momenteel ook plannen op tafel om een eigen lijn van gordijnen uit te brengen die door ons team werden geselecteerd en de keuze voor de klant zal vergemakkelijken.”

Kort na de oprichting van Interiors by Karolien volgde Real Estate by Karolien.

“Een verhaal dat zijn oorsprong ook bij de kopers van onze nieuwbouwprojecten vindt. Wil de klant na aankoop zijn huidige eigendom verkopen of zijn nieuwbouwappartement of -woning verhuren, dan kan hij terecht bij onze immo-afdeling Real Estate by Karolien. Intussen hebben we twee vestigingen, in Roeselare en in Tielt, en bouwden we al een mooie en goed roterende vastgoedportefeuille uit in midden-West-Vlaanderen. Die submerken vertegenwoordigen onze waardeketen: wie bij ons een appartement of woning koopt, kan zijn huidige woning via ons verkopen en kan het appartement dat ze hebben gekocht meteen laten inrichten. Kortom, bij ons word je ontzorgd gedurende het volledige aan- en verkoopproces of kan je een beroep doen op één van onze diensten.”

Hoe zie je die verdere uitbouw concreet?

“Voor Interiors by Karolien hebben we naast ons nieuw kantoor een handelsruimte die we in de toekomst als showroom zullen inrichten. Klanten zullen het leeuwendeel van hun interieurkeuzes later daar kunnen maken, wat opnieuw past in onze ontzorgingsstrategie: minder gedoe, minder keuzestress voor de klant.
Wat Real Estate by Karolien betreft focussen we vooral op de uitbouw van ons team met wie we Real Estate by Karolien op strategische plaatsen in West- en Oost-Vlaanderen kunnen verankeren. Voor de projectontwikkeling op zich zie ik vooral een geografische uitbreiding richting Oost-Vlaanderen.”

Karolien Lafaut over ondernemen 3

Hoe laat je je omringen om in een dergelijk groeiverhaal de juiste beslissingen te blijven nemen?

“Dat gebeurt op vier vlakken. Eerst en vooral vind ik het enorm belangrijk om mijn medewerkers zoveel mogelijk te betrekken in de bedrijfsplannen en hun input naar waarde te schatten. Die overlegmomenten leiden vaak tot de beste ideeën. Om kritisch te blijven handelen hebben we vorig jaar een adviesraad in het leven geroepen die ons op verschillende bedrijfsdomeinen adviseert in de strategische stappen die we willen zetten. De leden hebben allemaal een andere achtergrond wat ons in staat stelt om met een heel brede kijk ook naar de toekomstige noden van onze klanten en de maatschappij in het algemeen te kijken.
Ten derde haal ik veel energie uit babbels met collega-ondernemers uit verschillende sectoren. Met het concept Dinner by Karolien breng ik daarom af en toe een aantal ondernemende vrouwen samen die in een informeel kader een klankbord voor elkaar kunnen zijn. Na zo’n event krijg ik altijd nieuwe inzichten en inspiratie. Ten slotte keer ik elke avond terug naar de warmte van mijn gezin: mijn man is als ondernemer sowieso een voorbeeld en bron van inspiratie en mijn twee zonen zetten alles onbewust steeds in het juiste perspectief. Dat helpt ook om de juiste bedrijfsbeslissingen te nemen.”

Kortom, bij Karolien is het nooit “of” maar altijd “én”.

Van gedachten wisselen over (vrouwelijk) ondernemerschap? Neem dan gerust eens deel aan Dinner by Karolien: karolien@karolienlafaut.be of 0498 88 09 56!

Bron: Live First Class, editie december 2021

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop