3746003149000006862
nieuws - 31.05.2023

Wat houdt kopen op plan precies in?

Een woning of appartement kopen nog voor de eerste steen gelegd is: het klinkt bizar maar is in de nieuwbouwwereld eerder de regel dan de uitzondering. Ook bij Karolien Lafaut koop je vaak op plan. Daarom leggen we je graag uit hoe dit verloopt en waaraan je je mag verwachten, van hoe we je een realistisch beeld geven van je toekomstige stek tot het moment dat je er effectief kan intrekken.

De stap zetten om een nieuwe stek te kopen, is een sleutelmoment in je leven. Het lijkt dan ook een sprong in het duister wanneer je iets koopt wat je enkel op tekening of foto zag. Om die reden, vinden we het bij Karolien Lafaut belangrijk om met waarheidsgetrouwe renders, een soort digitale simulaties, te werken. Die geven je een eerste idee van hoe je woning eruit zal zien: niet alleen qua materiaalgebruik maar bijvoorbeeld ook op welke manier de zon in je appartement binnenkomt of welk uitzicht je zal hebben vanuit je leefruimte kan je je zo al visueel voorstellen.

Op basis daarvan zal je je keuze voor een bepaald nieuwbouwproject maken, in combinatie met de grondplannen voor jouw specifieke woning of appartement. Vandaar dus het begrip 'kopen op plan'. Al wat je in handen hebt zijn de plannen, maar je aankoop zelf is nog niet tastbaar. Niettegenstaande zijn er heel wat voordelen verbonden aan kopen op plan!

Kopen op plan, dat is...

 • een woning of appartement kiezen dat beantwoordt aan al je wensen op het vlak van grootte, verdieping en oriëntatie.
 • geen tijd verliezen met het zoeken naar en het opvolgen van aannemers.
 • volledig zelf – indien technisch haalbaar – beslissen over de indeling en afwerking van jouw woonst.
 • vooraf een duidelijk zicht hebben op je totaalbudget op basis van de gekozen materialen.
 • extra bescherming genieten via de 100% voltooiingswaarborg volgens de wet Breyne
Hires Lafaut2 DSC3967

"Op het vlak van prijs zit je gebeiteld: de totale aankoopprijs ligt vast in de verkoopsovereenkomst."

Charlotte Verfaillie, juriste bij Karolien Lafaut

Hoe werkt kopen op plan?

Eens je de knoop doorgehakt hebt om een nieuwbouwwoning of -appartement te kopen, verloopt kopen op plan in drie stappen. De aankoopprocedure verloopt nagenoeg hetzelfde als wanneer je een bestaande woning zou kopen, met dat verschil dat je nog niet meteen kan verhuizen.

Stap 1: de onderhandse verkoopsovereenkomst wordt ondertekend

Je ondertekent de onderhandse verkoopsovereenkomst bij de projectontwikkelaar of het bouwbedrijf waarvoor je gekozen hebt. Daarbij betaal je meestal al een waarborg per overschrijving. Die mag niet meer dan 5% van de totale aankoopprijs bedragen.

De totale aankoopprijs ligt vast in de verkoopsovereenkomst en wordt opgesplitst tussen de grond- en constructiewaarde. Enkel de constructiewaarde kan minimaal aangepast worden indien dit uitdrukkelijk in de verkoopsovereenkomst vermeld staat. Bij Karolien Lafaut hoef je daar geen aandacht aan te vestigen: wij passen de constructiewaarde na ondertekening nooit aan.

Stap 2: de notariële akte wordt verleden

Ten laatste vier maanden na de ondertekening van de onderhandse verkoopsovereenkomst wordt de notariële akte verleden bij de notaris.

Daarbij betaal je:

 • Het saldo van de grondwaarde;
 • De registratierechten op de totale grondwaarde;
 • De constructiewaarde plus 6% of 21% btw voor de werken die bij het verlijden van de akte reeds gerealiseerd zijn;
 • Een forfaitair bedrag voor de bouw- en overheidstaksen, aanleg voetpaden en pleinen, aansluiting op de distributienetten en op het rioleringsnet;
 • Jouw aandeel in de statuten of basisakte;
 • Het ereloon van de notaris (2% excl. btw) en de aktekosten (ca. 750 euro excl. btw).

Stap 3: de werken worden voltooid

Intussen worden de werken verdergezet, waarbij je op vaste tijdstippen een factuur ontvangt om een percentage van de aankoopsom te voldoen. Eens de werken afgerond zijn, ontvang je een attest waarin de architect bevestigt dat de desbetreffende werken naar behoren zijn afgewerkt. Na oplevering, betaal je je woning verder af volgens het plan dat je met je bank bent overeengekomen.

Op zoek naar een nieuwbouwappartement op een centrale locatie in West- of Oost-Vlaanderen? Neem zeker een kijkje tussen ons aanbod aan prestige homes!

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop