Residentie 8700, Tielt
nieuws - 08.07.2020

Residentie 8700: een nieuw icoon voor Tielt

Vanaf volgend jaar huist Karolien Lafaut in een gloednieuw kantoor langs de Ringlaan in Tielt. Residentie 8700 wordt een architecturale blikvanger met ruimte voor luxueuze appartementen en commerciële ruimtes. Voor het ontwerp rekende Karolien Lafaut op de ongebreidelde creativiteit en diepgaande expertise van CAAN Architecten uit Gent. Wij laten graag het woord aan Koen Heijse, het brein achter het ontwerp van dit nieuwe icoon voor Tielt.

Over de architectuur van 8700

Wie is CAAN Architecten?

“Ik heb CAAN Architecten opgericht in 2000. Tien jaar later is Roel Cocquyt erbij gekomen en sindsdien leiden we samen een team dat intussen zo’n 20 koppen telt. Roel en ikzelf zorgen meestal voor de conceptschets en deze wordt dan door een medewerker in 3D uitgewerkt. Hierbij hanteren we een verticaal systeem: de mensen die bij de ontwerpfase betrokken zijn, zullen ook voor de uitwerking zorgen. Zo ben je van A tot Z betrokken bij een project en is er voor iedereen een interessante afwisseling tussen woningbouw, meergezinswoningen en kantoren, een tak die we sinds kort verder aan het uitbouwen zijn.”

Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat het ultramoderne gebouw in zijn omgeving zal passen?

“Er zijn twee belangrijke factoren waarmee we van in het begin rekening hebben gehouden: enerzijds de ronde vorm van het perceel en anderzijds de overgang tussen de stedelijke schaal en het woongebied. In de voorontwerpfase wilden we de gebogen vorm van het perceel laten terugkomen in het gebouw, maar dat rijmde niet met de omgeving. Dat eerste idee heeft dan plaats gemaakt voor het uiteindelijke concept: een ensemble van losstaande gebouwen die met elkaar zijn verbonden.”

Vertel meer!

“In feite is het één gebouw maar door de verschillende posities creëren we de illusie dat het om verschillende gebouwen gaat. Het ene gebouw staat dieper dan het andere en dat wordt geaccentueerd door de dakvolumes die er ook voor zorgen dat het ene volume veel hoger gaat dan het andere. Dat resulteert in vier kleinere gebouwen die samen een gulden middenweg bieden tussen de stedenbouwkundige voorschriften en de afbouw richting Kapellestraat.”

1801 MACZEK 20180216 BEELD01

Hoe heb je dit concept doorgetrokken in de appartementen en de handelsruimtes?

“Op de gelijkvloerse verdieping zijn er handelsruimtes voorzien die voor een maximale visibiliteit uitkijken op de Ringlaan. Daarboven komen de appartementen met een zuidelijke oriëntatie aan de achterkant en een uitgestrekt groen zicht aan de noordkant. Daarom hebben we gekozen om met doorzonappartementen (appartementen waarbij de leefruimte uitgeeft op de achter- én voorkant, met de slaapkamers zijdelings van de leefruimte) te werken. Zowel aan de voor- als aan de achterkant zijn er terrassen waardoor je altijd de keuze hebt om in de zon of in de schaduw te vertoeven.

Is er ook aandacht voor de privacy van de bewoners op deze zichtlocatie?

“Absoluut. Aan de achterkant bereik je de toegang tot de appartementen. Dit wordt een soort semiprivate parkzone die je naar de ingang van de woonentiteiten leidt. De handelsruimtes zijn bereikbaar via de straatkant. Hierdoor krijg je een scheiding tussen werken en wonen, en wordt de rust en privacy voor de toekomstige bewoners bewaard.”

Wat zijn volgens jou de troeven van dit project?

“De ligging en zongerichte oriëntatie is een voor de hand liggende troef: in de eerste plaats voor de handelsruimtes, die profiteren van een fantastische zichtlocatie langs de Ringlaan, maar ook voor de bewoners. Je woont in het centrum van Tielt en geniet tegelijk van de rust die de rand te bieden heeft. Doordat we met doorzonappartementen werken, hebben de kopers de keuze om hun leefruimte vooraan of achteraan te steken. Dat kunnen ze nog beslissen tijdens het bouwproces. Tenslotte heb je vanuit de appartementen een weids uitzicht over het centrum van Tielt, wat het ruimtelijk gevoel nog versterkt.”

Karolien Lafaut & Koen Heijse (CAAN Architecten)

Een groter kantoor voor Karolien Lafaut

Op de huidige locatie van Karolien Lafaut wordt het intussen gezellig druk. Met het uitzicht op de verdere uitbouw van de diensten en de uitbreiding van het team drong een nieuw kantoor zich op.

Karolien Lafaut: “Residentie 8700 komt hiervoor op het ideale moment. De grote etalage van het hoekpand geeft een uitnodigende inkijk op ons bureau. Klanten komen binnen in een huiselijke sfeer en zullen de nodige uitleg krijgen in een sfeervolle salonruimte aan de open haard, een hoek die perfect contrasteert met het overigens moderne interieur. In onze interior corner zullen alle materialen tentoongesteld worden zodat klanten rustig hun keuzes kunnen maken. Onze bar wordt ten slotte het hart van het kantoor: daar zullen we niet alleen ideeën overleggen en vergaderen, maar ook ontspannen en met onze kopers klinken op hun nieuwe thuis. We kijken er al enorm naar uit!”

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop