Beeld03
nieuws - 20.04.2022

Stijgende rentes: waarom is investeren in vastgoed nog steeds interessant?

De voorbije dertig jaar zagen we stapsgewijs de rentevoeten zakken, tot een historisch laag punt dat jarenlang aanhield. Het bleek voor velen een extra motivatie om te investeren in vastgoed, maar blijft het interessant om je spaargeld in bakstenen om te zetten nu de rentes opnieuw stijgen? Spoiler alert: er zijn tal van redenen waarom een vastgoedinvestering vandaag en morgen nog steeds één van de meest rendabele beleggingen blijft. Wij lichten het hieronder toe!

#1 De rentevoeten blijven historisch laag

Sinds vorig jaar stijgen de rentes opnieuw, dat klopt. Maar als je de evolutie van de rentevoeten over de voorbije dertig jaar bekijkt (bron: referentierentevoeten voor vaste rentevoet van FOD Financiën), worden er vandaag met gemiddeld 2,59% (volgens Immotheker in april 2022) nog steeds historisch lage tarieven gehanteerd.

Om deze stelling verder objectief te staven, doken we ook in de cijfers van de OLO (afkorting voor Obligation Linéaire/Lineaire Obligatie). Dit is de rente die betaald wordt op overheidsobligaties en is een goeie graadmeter voor de evolutie van de rente op woonkredieten. In de grafiek hieronder tonen we de evolutie van de referte-index voor lineaire obligaties van 10 jaren op jaarbasis.

Stijgende rentes 2022 visie Karolien LafautAFIEK 03

#2 De rentestijging is de komende jaren beperkt

Zullen de rentevoeten blijven stijgen en gaan we opnieuw naar rentevoeten anno 20 jaar geleden? Niemand weet hoe de rentes precies zullen evolueren, maar volgens verschillende financiële experts zal de rente de komende jaren relatief laag blijven. Zo verwacht John Romain van Immotheker dat de rentevoeten slechts beperkt zullen stijgen: in België hebben we tot minstens 2030 met een omgekeerde leeftijdspiramide te maken, waardoor het potentieel voor economische groei nog lange tijd gering blijft. (bron: Second Home Expo).

#3 De vastgoedprijzen blijven stijgen

De voorbije decennia bleven de verkoopprijzen van vastgoed gestaag stijgen. De absolute piek kenden we het voorbije jaar met een gemiddelde stijging van 9% voor de verkoop van appartementen en zelfs 11% voor woningen (bron: Statbel). Verwacht wordt dat de markt zal afkoelen, maar dat de prijzen de komende jaren wel zullen blijven toenemen want de hoge inflatiecijfers bevorderen de verkoopprijzen eerder dan dat ze een bedreiging vormen: vastgoedinvesteringen vormen dan ook een goeie indekking tegen oplopende inflatie, gezien de huurprijzen onderworpen zijn aan een jaarlijkse indexering. Bovendien wordt verwacht dat omwille van bovenvermelde redenen de verhuurmarkt het steeds beter zal doen. Opnieuw een reden om te blijven investeren in vastgoed!

Onze nieuwbouwwoningen en -appartementen voldoen of overschrijden alle energetische normen, wat een positieve impact heeft op de latere verkoopbaarheid en verkoopprijs.

Hélène Dobbels, verkoopverantwoordelijke

3525003149000000370

#4 Nieuwbouwvastgoed biedt zekerheid voor de toekomst

Overtuigd om in vastgoed te investeren ondanks de stijgende rente? Dan trekken we met Karolien Lafaut graag de kaart van beleggen in nieuwbouwvastgoed:

  • De vraag naar kwalitatieve huurpanden neemt toe, waardoor de verhuurbaarheid van jouw nieuwbouwappartement bijzonder hoog is. Je hoeft je geen zorgen te maken dat jouw pand maandenlang leeg zal blijven.
  • Onmiddellijke return zie je ook in de maandelijkse huurprijs: deze zit in een stijgende lijn en kan ook elk jaar geïndexeerd worden.
  • In de toekomst zullen woningen die niet in orde zijn, moeilijker verkocht kunnen worden. Onze nieuwbouwwoningen en -appartementen voldoen aan of overschrijden alle energetische normen: met de aankoop van nieuwbouw zit je dus goed op vlak van verkoopbaarheid!
  • Last but not least: gezien verwacht wordt dat de verkoopprijzen ook op lange termijn zullen blijven stijgen, kan je later bij de verkoop van jouw beleggingspand een mooie meerwaarde creëren.

Wens je meer advies rond investeren in vastgoed of ben je benieuwd naar ons aanbod nieuwbouw te koop? Contacteer Hélène Dobbels via helene@karolienlafaut.be of 0499 88 10 37 voor een vrijblijvend gesprek over jouw vastgoedplannen!

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop