32170 EXT S1 Cam05 bomen web
nieuws - 04.05.2022

V2-Architecten gidst je door het architecturaal concept van Kasteelvijver in Langemark

Het karakteristieke ontwerp van residentie Kasteelvijver komt van V2-Architecten. Thibault Verfaillie en Kevin Van Hauwaert speelden met volume om de in totaal 31 appartementen visueel voldoende luchtigheid te geven en ze zo subtiel te integreren in de natuurlijke omgeving. We duiken even mee in hun denkproces!

Residentie Kasteelvijver is een verrassende verschijning in Langemark. Hoe kwam het ontwerp tot stand?

Thibault: “In samenspraak met de gemeente deelden we het project op in twee bouwblokken met daartussenin een doorkijk naar het Vijverpark. We varieerden ook in de hoogtes van de gebouwen onderling: aan de ene zijde tellen ze drie bouwlagen en aan de andere vier. Dankzij die speelse opdeling van de bouwvolumes voelt het project kleinschaliger aan.”

Kevin: "Daarnaast vormde de natuurlijke context ons voornaamste uitgangspunt. De leefruimtes en terrassen zijn naar de vijver- en parkzijde gericht voor een maximale groenbeleving, aangemoedigd door het gebruik van grote raampartijen. Gezien het perceel zuidelijk georiënteerd is, voorzien we sterk zonwerende beglazing om oververhitting tegen te gaan. Verder werken we met een gevelstructuur in crepi die niet alleen een esthetische en structurele functie heeft, maar tevens als luifel dient om voldoende afscherming te verzekeren.”

De kadrering in de gevel
is de eyecatcher van dit ontwerp.

Kevin Van Hauwaert, V2-Architecten

32170 EXT S1 Cam04

Het klinkt alsof dit type project een kolfje naar jullie hand is?

Kevin: "Bij V2-Architecten gaan we weinig uitdagingen uit de weg, zolang we onze visie op moderne architectuur ten volle kunnen uitdragen. De projecten die we aannemen zijn zeer divers, van kleinschalige verbouwingen en villabouw over kantoor- en industriegebouwen. De afgelopen jaren wonnen we voornamelijk architectuurwedstrijden in de zorgsector en realiseerden we voor onder meer scholen en internaten totaalprojecten van wel 23 000 m2."

Wat motiveerde jullie om samen met Karolien Lafaut de schouders onder residentie Kasteelvijver te zetten?

Thibault: "De architectuur die Karolien naar voren brengt, heeft een bepaalde standing die perfect matcht met onze stijl. Dat bleek ook al uit onze succesvolle samenwerking voor residentie 8850 in Ardooie. Dit keer hadden we met Kasteelvijver het voorrecht om aan de slag te gaan met een werkelijk unieke locatie: dit project is het enige in zijn soort in Langemark. Je waant je er middenin het groen, met een prachtig zicht op de vijver en het park. En tegelijk sta je op minder dan vijf minuten in het centrum waar je alles bij de hand hebt. Da's een grote troef die wij graag uitspeelden."

Hier waan je je middenin het groen,
terwijl Langemark-centrum achter de hoek lonkt.

Thibault Verfaillie, V2-Architecten

Op welke manier hebben jullie de groenaanleg en de architectuur op elkaar afgestemd?

Thibault: "Daarvoor deden we een beroep op burO Groen, dat gespecialiseerd is in tuin- en landschapsarchitectuur. Het toeval wil dat wij in 2013 ons kantoor nog van hen overkochten en dankzij dit project kruisten onze paden dus opnieuw. We wisten meteen welk doel we wilden bereiken: zo weinig mogelijk aan groen inboeten. Vandaar zal je rondom Kasteelvijver geen parkeerstroken treffen die de natuuromgeving zouden verstoren. De bewoners en hun bezoekers kunnen gebruikmaken van een ondergrondse parking met 48 staanplaatsen."

32170 INT S1

Residentie Kasteelvijver dankt z'n warme aanblik aan de houten afwerking van de bovenste verdieping. Een esthetische keuze?

Kevin: "De opzet was hierbij opnieuw om een schaalverkleining te bekomen. Door de bovenste bouwlagen in een andere materialisatie te hullen, krijg je visueel de indruk dat er geen vier maar drie bouwlagen zijn, met een soort houten paviljoen erbovenop. Met hout kozen we voor een duurzaam materiaal dat mooi in de parksetting past en tegelijk allure geeft aan de penthouses. Die vormen dan ook de kers op de taart van dit project: met oppervlaktes tot 125 m² geniet je er van nog meer ruimte, licht en interactie met de omliggende natuur."

Interesse in dit nieuwbouwproject in Langemark? Bekijk alle info over de appartementen of download de projectbrochure op deze pagina.

32170 MCH S1 Cam02web
Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop