Hoe werkt een warmtepomp Blog Karolien Lafaut
nieuws - 19.01.2023

Warmtepompen: hoe werken ze en zijn ze hun prijskaartje waard?

Wie gaat (ver)bouwen, kan er niet omheen: een duurzame aanpak is de norm geworden. Met het oog op de toekomst legt de overheid in mondjesmaat maatregelen op die het gebruik van ecologische bouw- en energietechnieken stimuleren. De klassieke gaswandketel maakt dan ook steeds vaker plaats voor een koel- en verwarmingssysteem op hernieuwbare energie, met warmtepompen op kop. Een slimme investering? Wij scheppen helderheid.

Er bestaan drie types warmtepompen: lucht/water-warmtepompen, bodem/water-warmtepompen en water/water-warmtepompen. Naargelang het type onttrekt een warmtepomp thermische warmte uit de lucht, uit de bodem of uit het grondwater. De warmte wordt vastgehouden in een vorstvrije vloeistof, die omgezet wordt naar gas om je woning te koelen of verwarmen, en vervolgens weer in vloeistof om het proces continu verder te zetten. Je kan ook opteren voor een hybride warmtepomp, die in combinatie met je cv-ketel werkt om minder aardgas te verbruiken.

Het meest rendabele systeem is een bodem/water-warmtepomp, dat warmte uit de bodem haalt via een ondergronds buizennetwerk. Dit wordt ook wel geothermie genoemd. Het nadeel aan een geothermische warmtepomp is dat er flink wat oppervlakte voor nodig is. Daarnaast is het uitvoeren van de grondboringen praktisch enkel doenbaar is bij volledige nieuwbouw- of sloop- en heropbouwprojecten. Bij particuliere verbouwingen wordt het vandaag eerder uitzonderlijk toegepast.

De voordelen van een warmtepomp

Ongeacht voor welke soort warmtepomp je kiest, gaan er heel wat voordelen gepaard met deze energietechniek:

  • Een warmtepomp gebruikt tot 80% hernieuwbare energie
  • Zo bespaar je tot 40% op je energiekosten
  • Je verlaagt bovendien je CO₂-uitstoot met 30 tot 55%

In 2023 krijg je als particulier ook een mooie basispremie als je bij je verbouwing een warmtepomp installeert. De premies gaan van 300 euro voor een lucht/lucht-warmtepomp tot 4.000 euro voor een geothermisch systeem. Dat maakt de investering iets haalbaarder, zeker als je je bedenkt hoeveel je er op termijn mee kan besparen. De prijs voor een lucht/water-warmtepompen begint vanaf 3.000 euro, maar voor de volledige installatie moet je minstens rekenen op 7.000 euro.

Is een warmtepomp alleen voldoende?

De installatie van een warmtepomp is een ding. Wil je voluit inzetten op duurzaamheid, dan kan je nog een stapje verdergaan door het systeem aan te sluiten op vloerverwarming en zonnepanelen. Dit is vandaag de meest interessante manier om je woning te verwarmen. Je kan een warmtepomp ook aansluiten op radiatoren, maar dat zal je rendement fel verminderen. Radiatoren zijn bedoeld om op hoge temperatuur te werken, terwijl warmtepompen net een lage temperatuur aanhouden. Daardoor zal de combinatie nooit energie-efficiënt zijn.

Hou er dus rekening mee dat als je voor een warmtepomp kiest, je best ook vloerverwarming voorziet. Nog beter is om zonnepanelen te leggen, die het deeltje elektriciteit dat de warmtepomp gebruikt, aanvullen met zonne-energie. Op die manier verwarm je praktisch volledig op hernieuwbare energie.

3746003149000005658

Kies jouw thuis voor de toekomst

Ook bij Karolien Lafaut spelen we in op de eisen van vandaag en passen we in onze nieuwste prestige homes steevast de combinatie van warmtepompen, vloerverwarming en zonnepanelen toe. Zo halen we in Residentie Kasteelvijver in Langemark een E-peil lager dan E20, wat je als koper een volledige vrijstelling van de onroerende voorheffing voor de eerste vijf jaar geeft. Daarnaast hebben we enkele projecten in de pipeline in Ingelmunster, Ardooie en Merelbeke waar hetzelfde principe zal gelden.

Op de hoogte blijven van onze nieuwste projecten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of laat ons weten waar je jouw droomwoonst zoekt, wij helpen je graag verder!

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop