azalea tielt
nieuws - 19.10.2020

Duurzaam bouwen? Zo doen we het in woonerf Azalea

Woonerf Azalea is een hedendaags woonerf waar groen, licht en ruimte centraal staan. De moderne woningen liggen in een rustige straat in een groene omgeving, vlak bij de ring en het centrum van Tielt. De bewoners van woonerf Azalea kunnen dus gemakkelijk hun auto laten staan en met de fiets naar het stadscentrum of station gaan, een eerste stap richting duurzaam wonen. Maar ook de woningen zelf zijn duurzaam gebouwd. Ontdek hieronder hoe woonerf Azalea duurzaam wonen mogelijk maakt.

Energiezuinig verwarmen met warmtepomp en zonnepanelen

“We hebben ervoor gekozen om alle huizen van een warmtepomp te voorzien”, vertelt projectleider Joachim Fovel. “Om EPB-gewijs het plaatje te doen kloppen, moeten er dan zonnepanelen van 500 wattpiek voorzien worden. Maar met 500 wattpiek zou het elektrisch verbruik zeer hoog zijn. Daarom kozen we voor zonnepanelen van 4000 wattpiek, ofwel het equivalent van wat een gezin gemiddeld per jaar verbruikt. Hierdoor bekomen we een E-peil van E20, wat de woningen volledig energieneutraal maakt. Een belangrijk bijkomend voordeel voor de toekomstige eigenaars is dat ze hierdoor gedurende 5 jaar de onroerende voorheffing volledig kunnen recupereren."

Bouw-woonerf-Azalea-Tielt

Waterbuffering is key

Elke woning in woonerf Azalea wordt voorzien van een regenwaterput en een infiltratiesysteem. "Het gefilterde regenwater kan gebruikt worden voor het toilet, de wasmachine en om de tuin te sproeien. Het infiltratiesysteem zorgt er dan weer voor dat overtollig regenwater door de bodem kan sijpelen en zo de grondwaterreserves aanvult. Zo kan een maximum aan water hergebruikt worden", aldus Joachim.

Laadpalen voor elektrische wagens

Wie duurzaam leven zegt, zegt elektrische wagens. Daarom onderzoeken we momenteel de mogelijkheid om in woonerf Azalea twee of drie laadpalen te voorzien. Green living at its best!

Nog een leuk weetje: de gevels worden gebouwd met een nieuw type baksteen. Deze werden in april voor de eerste keer gebakken en in primeur gebruikt in woonerf Azalea!

Gevel-Azalea-Tielt-Karolien-Lafaut

Er zijn nog verschillende woningen te koop in woonerf Azalea. Wil jij ook wonen in Tielt? Ontdek dan meer over de woningen in woonerf Azalea en contacteer ons voor meer informatie!

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop