Koolskamp c02 web
nieuws - 15.10.2021

Registratierechten op bouwgrond stijgen van 10 naar 12 procent in 2022

Volgend jaar worden de registratierechten in Vlaanderen opnieuw hervormd. Terwijl dat goed nieuws is voor starters, wordt wie investeert of een bouwgrond aankoopt eerder benadeeld. We geven je graag een update over de aankomende wijzigingen en welke gevolgen ze hebben voor jouw vastgoedplannen.

3% voor starters, 12% voor investeerders

Tot eind dit jaar geldt deze regeling i.v.m. registratierechten: je betaalt 6% voor je eerste huis en 10% voor een tweede verblijf of een bouwgrond. De Vlaamse regering heeft beslist om die tarieven vanaf volgend jaar te herzien. Koop je je eerste woning in 2022, of verlijdt de akte pas in 2022, dan betaal je slechts 3% aan registratierechten. Anderzijds stijgt het percentage wanneer je een investeringseigendom of een stuk bouwgrond aanschaft. Daarvoor reken je binnenkort 12% registratierechten, tenzij het compromis nog in 2021 ondertekend werd.

Wat met bouwgrond én nieuwbouw?

Bij nieuwbouw worden de grondwaarde en de constructiewaarde los van elkaar gezien, waarbij je registratierechten betaalt op de aankoop van bouwgrond en 21% btw op de aankoop van gebouwen. Maar als je de bouwgrond gelijktijdig met een nieuwbouwwoning koopt, of met andere woorden wanneer de grondeigenaar dezelfde is als de constructie-eigenaar, volgt de grond het belastingregime van het gebouw. In dat geval betaal je ook op de bouwgrond btw als de verkoper daarvoor kiest.

Karolien Lafaut verkoopt gronden en gebouwen steeds apart. Het aangepaste tarief voor registratierechten zal dus wel van toepassing zijn op het gronddeel van onze projecten. Bij het merendeel van onze prestige homes geniet je tot en met 31 december 2022 wel van het verlaagde btw-tarief van 6% dankzij de huidige maatregel i.v.m de sloop en heropbouw van woningen.


Wil je weten of jouw woning in aanmerking komt of heb je nog vragen over de hervorming van de registratierechten? Neem contact op en we adviseren je graag!

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop