Nieuwbouw of bestaand vastgoed kopen?
nieuws - 18.02.2021

Nieuwbouw of bestaand vastgoed kopen? Dit zijn de grootste verschillen in het aankoopproces

Twijfel je of je beter een nieuwe of bestaande woning koopt? Naast de afweging tussen bouwen op maat of willen investeren in renovatie, hangen aan beide opties ook voor- en nadelen vast wat betreft het aankoopproces. We overlopen de belangrijkste verschillen.

De aankoopprijs

Het merendeel van de oudere woningen op de markt vergen kleine tot grote renovatiewerken. Dat heeft ook een invloed op de prijs die je ervoor betaalt: aan bestaande huizen of appartementen hangt doorgaans een lager prijskaartje dan aan een vergelijkbare nieuwbouwwoning. Hoeveel verbouwingskosten daar nog eens bovenop komen is echter moeilijk in te schatten en een bestaande woning even energiezuinig maken als een nieuwbouwpand vraagt doorgaans ingrijpende renovatiewerken.

Een nieuwe bebouwing is dan ook een investering voor de lange termijn. Je betaalt initieel misschien een grotere som maar kan daarna wel genieten van een zuinige woning die helemaal volgens jouw smaak ingericht is. Je mag ervan uitgaan dat de nieuwste technieken en normen op het vlak van isolatie en energie worden toegepast, wat alleen maar positief is voor je energiefactuur. Sinds 2021 moeten alle gebouwen in Vlaanderen zelfs ‘bijna-energieneutraal’ gebouwd worden en een E-peil van E30 of lager behalen. Zo maakten wij de woningen in woonerf Azalea al volledig energieneutraal.

De notaris- en bankkosten

De notariskosten blijven in elk scenario dezelfde. Of het nu om nieuwbouw of bestaand vastgoed gaat, moet de notaris een verkoopovereenkomst en akte opstellen waarvoor je hem een ereloon verschuldigd bent.

Ga je een lening aan om je – al dan niet nieuwe – huis of appartement te bekostigen, dan betaal je ook nog de aktekosten voor je lening en overige dossierkosten aan de bank.

De registratierechten

6% registratierechten op bestaand vastgoed

Op de aankoop van een bestaand huis of appartement betaal je verkooprechten of registratierechten. In Vlaanderen bedraagt het tarief van de registratiebelasting 6% voor wie als natuurlijke persoon een woning aankoopt als enige gezinswoning. Plan je binnen de vijf jaar ingrijpende energetische renovatiewerken, dan kan dat nog verlaagd worden naar 5%. Meer weten over de betaling van registratierechten bij een bestaande woning? Onze immodienst Real Estate by Karolien legt het haarfijn uit in de blog over kosten bij de aankoop van een woning.

21% btw op nieuwbouw

21% btw op nieuwbouw

Een woning wordt als ‘nieuw’ aanzien tot twee jaar nadat die eerst in gebruik genomen werd. Als je een nieuwbouwwoning of -appartement koopt, betaal je geen registratierechten maar wel 21% btw op de totale prijs voor de grond en de bouwwerken. Tenminste als aan deze drie voorwaarden voldaan wordt:

  • Er is toelating om op de grond te bouwen en er wordt een gebouw opgericht dat verkocht wordt onder het btw-stelsel.
  • De grond en het gebouw worden door dezelfde persoon verkocht.
  • De grond en het gebouw worden tegelijk verkocht.

Koop je een huis of appartement op plan? Bij sleutel-op-de-deur-woningen betaal je enkel 21% btw op de aankoopprijs van het gebouw als de bouwwerken nog moeten starten. Je wordt dan eerst eigenaar van de grond, waarop je 6% registratierechten betaalt, en later pas eigenaar van de woning.

6% btw op nieuwbouw na sloopwerken

Nieuwbouw kopen zonder 21% btw te betalen? Vanaf 2021 geldt tijdelijk een verlaagd btw-tarief van 6% wanneer je een woning sloopt om vervolgens een nieuw huis of appartement te bouwen.

De betaling

De aankoop van een nieuwbouwwoning valt onder de Wet Breyne, waarbij de betaling in schijven gebeurt: : je betaalt enkel wat fysiek aanwezig is. Bij de ondertekening van de compromis betaal je een voorschot van maximaal 5% dat op het tijdstip van de authentieke akte verrekend wordt. Bij het verlijden van de akte door de notaris betaal je de grondwaarde en de tot dan toe uitgevoerde werken. Vanaf dat moment is het saldo van de prijs gedeeltelijk opeisbaar en slechts na geattesteerde goedkeuring van de architect, telkens nadat een stuk van de constructie is afgewerkt.

Bij de aankoop van een bestaande woning wordt een voorschot van meestal 10% betaald bij de ondertekening van de compromis. Het saldo van de aankoopprijs wordt betaald bij het verlijden van de authentieke akte bij de notaris, doorgaans 4 maanden na aankoop van de woning.

Heb je nog vragen over hoe de aankoop van een nieuwbouwwoning – of appartement juist verloopt? We begeleiden je graag doorheen het proces. Contacteer ons gerust voor alle info!

Karolien

Gerust zijn dat jouw vastgoedinvestering opbrengt?

Vraag nu gratis een rendementsstudie aan voor de prestige home
van jouw voorkeur en investeer zonder risico.

Bekijk het aanbod te koop